Yhtiöjärjestys
1. Yhtiön toiminimi ja kotipaikka
Yhtiön toiminimi on Alisa Pankki Oyj, ruotsiksi Alisa Bank Abp ja englanniksi Alisa Bank Plc. Yhtiön kotipaikka on Helsinki.
2. Yhtiön toimiala
Yhtiön toimialana on harjoittaa liikepankkina luottolaitostoiminnasta annetussa laissa tarkoitettua talletuspankille sallittua toimintaa. Konsernin emoyhtiönä yhtiö vastaa konsernin johdosta, valvonnasta ja riskienhallinnasta sekä tarjoaa tytäryhtiöilleen konsernipalveluja.
3. Hallitus ja hallituksen puheenjohtaja
Yhtiön hallitukseen kuuluu vähintään neljä (4) ja enintään kahdeksan (8) varsinaista jäsentä, joiden toimikausi päättyy valintaa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä. Hallituksen valinnasta päättävä yhtiökokous valitsee hallituksen puheenjohtajan ja varapuheenjohtajan.
4. Toimitusjohtaja
Yhtiöllä on toimitusjohtaja ja toimitusjohtajan sijainen, jotka valitsee hallitus.
5. Edustaminen
Yhtiötä edustavat hallituksen jäsenet ja toimitusjohtaja kaksi yhdessä. Hallitus voi antaa nimetylle henkilölle prokuran tai oikeuden yhtiön edustamiseen yhdessä hallituksen jäsenen, toimitusjohtajan tai toisen edustamiseen oikeutetun kanssa.
6. Tilikausi
Yhtiön tilikausi on kalenterivuosi.
7. Tilintarkastaja
Yhtiöllä on yksi tilintarkastaja, jonka on oltava Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymä tilintarkastusyhteisö, jonka päävastuullinen tilintarkastaja on KHT-tilintarkastaja.
Tilintarkastajan toimikausi päättyy valintaa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä.
8. Yhtiökokouskutsu
Kutsu yhtiökokoukseen on julkaistava yhtiön verkkosivuilla aikaisintaan kolme kuukautta ja viimeistään kolme viikkoa ennen yhtiökokousta, kuitenkin vähintään yhdeksän päivää ennen yhtiökokouksen täsmäytyspäivää.
9. Ilmoittautuminen yhtiökokoukseen
Saadakseen osallistua yhtiökokoukseen osakkeenomistajan on ilmoittauduttava yhtiölle viimeistään kokouskutsussa mainittuna päivänä, joka voi olla aikaisintaan kymmenen päivää ennen yhtiökokousta.
10. Varsinainen yhtiökokous
Varsinainen yhtiökokous on pidettävä vuosittain hallituksen määräämänä ajankohtana viimeistään kuuden kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.
Varsinaisessa yhtiökokouksessa on päätettävä:
1. tilinpäätöksen ja konsernitilinpäätöksen vahvistamisesta
2. taseen osoittaman voiton käyttämisestä
3. vastuuvapaudesta hallituksen jäsenille, toimitusjohtajalle ja toimitusjohtajan sijaiselle
4. hallituksen jäsenten lukumäärästä, palkitsemisesta ja valinnasta
5. tilintarkastajan palkkiosta ja valinnasta
6. tarvittaessa palkitsemispolitiikan hyväksymisestä
7. palkitsemisraportin hyväksymisestä
8. muista kokouskutsun mukaan kokouksessa käsiteltävistä asioista.
Hallitus voi myös päättää, että yhtiökokous järjestetään ilman kokouspaikkaa siten, että osakkeenomistajat käyttävät päätösvaltaansa kokouksen aikana täysimääräisesti ja ajantasaisesti tietoliikenneyhteyden ja teknisen apuvälineen avulla.
11. Arvo-osuusjärjestelmä
Yhtiön osakkeet kuuluvat arvo-osuusjärjestelmään.
Yhtiökokous
Alisa Pankin ylintä päätösvaltaa käyttävät osakkeenomistajat yhtiökokouksessa, ja se kokoontuu sääntömääräisesti vähintään kerran vuodessa. Varsinainen yhtiökokous pidetään tilinpäätöksen valmistuttua hallituksen määräämässä paikassa ja päättämänä päivänä ennen kesäkuun loppua. Ylimääräinen yhtiökokous kutsutaan koolle tarvittaessa.
Yhtiökokouksen päätösvaltaan kuuluvat asiat
Yhtiökokouksessa käsitellään yhtiöjärjestyksen ja osakeyhtiölain mukaiset asiat. Varsinainen yhtiökokous päättää muun muassa:
- Tilinpäätöksen vahvistamisesta
- Taseen osoittaman voiton käyttämisestä
- Vastuuvapaudesta hallituksen jäsenille ja toimitusjohtajalle
- Hallituksen ja tilintarkastajan palkitsemisesta
- Hallituksen jäsenten lukumäärästä
- Yhtiöjärjestyksen muuttamisesta ja osakepääoman korottamisesta tai siihen tarvittavan valtuutuksen antamisesta
Lisäksi yhtiökokous valitsee hallituksen jäsenet ja tilintarkastajan. Yhtiökokouksessa käsitellään myös muut mahdolliset asiat ja esitetään yhtiön tilinpäätös, toimintakertomus ja tilintarkastuskertomus.
Koollekutsuminen ja asiakirjat
Yhtiökokouskutsu sekä yhtiökokoukseen liittyvät asiakirjat julkaistaan Alisa Pankin internetsivuilla sekä pörssitiedotteella aikaisintaan 3 kuukautta ennen yhtiökokouksen täsmäytyspäivää ja viimeistään 3 viikkoa ennen yhtiökokousta, kuitenkin vähintään 9 päivää ennen yhtiökokouksen täsmäytyspäivää. Hallitus voi lisäksi päättää ilmoittaa yhtiökokouksesta yhdessä tai useammassa sanomalehdessä.
Yhtiökokouksen pöytäkirja asetetaan mahdollisine äänestystuloksineen ja yhtiökokouksen päätöksiin liittyvine liitteineen osakkeenomistajien nähtäville yhtiön internetsivuille kahden viikon kuluessa yhtiökokouksesta.
Alisa Pankki - Yhtiökokous 2024
Hallitus
Alisa Pankki Oyj:n hallitus vastaa yhtiön hallinnosta ja toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus vahvistaa yhtiön strategiaa, organisaatiota, kirjanpitoa ja varainhoidon valvontaa koskevat periaatteet sekä nimittää yhtiön toimitusjohtajan. Hallitus on vahvistanut itselleen kirjallisen työjärjestyksen, jossa määritellään hallituksen käsiteltäväksi kuuluvat asiat.
Alisa Pankki Oyj:n hallitukseen kuuluu yhtiöjärjestyksen mukaan 4-8 jäsentä. Yhtiökokous päättää hallituksen jäsenten lukumäärän ja valitsee jäsenet merkittävien osakkeenomistajien edustajista sekä ulkopuolisista, riippumattomista asiantuntijoista, joilla on monipuolista liike-elämän ja toimialan kokemusta. Hallituksen jäsenet valitaan vuodeksi kerrallaan.
Hallitus on perustanut sen vastuulle kuuluvien tehtävien valmistelua varten tarkastusvaliokunnan sekä henkilöstövaliokunnan. Valiokunnilla ei ole itsenäistä päätösvaltaa, vaan hallitus tekee päätökset valiokuntien valmistelujen pohjalta. Valiokunnat raportoivat toiminnastaan säännöllisesti hallitukselle. Hallitus on vahvistanut valiokunnille kirjalliset ja tarkemmin työskentelyä ohjaavat työjärjestykset.
Tarkastusvaliokunta
Tarkastusvaliokunnan tehtävänä on auttaa yhtiön hallitusta varmistamaan, että yhtiöllä on sen koko toiminnan kattava, riittävä sisäinen valvontajärjestelmä, huolehtia siitä, että yhtiön riskienhallinta on järjestetty asianmukaisesti sekä seurata tilinpäätösraportoinnin prosessia.
Tarkastusvaliokunnan jäseniä ovat Sami Honkonen ja Jukka Salonen sekä valiokunnan puheenjohtaja Johanna Lamminen.
Henkilöstövaliokunta
Henkilöstövaliokunnan, joka toimii samalla palkitsemisvaliokuntana, tehtävänä on avustaa yhtiön hallitusta johdon ja toimihenkilöiden työehtoihin ja palkitsemiseen liittyvien asioiden valmistelussa. Henkilöstövaliokunta seuraa ja arvioi yhtiön työhyvinvointia, henkilöstön tyytyväisyyttä ja kehittämistä.
Henkilöstövaliokunnan jäsen on Tero Weckroth sekä valiokunnan puheenjohtaja Markku Pohjola.
Hallituksen jäsenet
Varsinaisessa yhtiökokouksessa 20.3.2024 Alisa Pankki Oyj:n hallitukseen valittiin kuusi jäsentä toimikaudeksi, joka päättyy varsinaisen yhtiökokouksen 2025 päättyessä.
Tutustu hallituksen jäseniin ja heidän osakeomistuksiin Alisa Pankista
Toimitusjohtaja ja johtoryhmä
Alisa Pankin toimitusjohtaja hoitaa yhtiön juoksevaa hallintoa hallituksen antamien ohjeiden ja määräysten mukaisesti. Yhtiön operatiivisessa johtamisessa toimitusjohtajaa avustaa konsernin johtoryhmä. Alisa Pankin hallitus valitsee yhtiön toimitusjohtajan ja päättää hänen palvelussuhteensa ehdoista. Lisäksi hallitus vahvistaa johtoryhmän jäsenet toimitusjohtajan ehdotuksesta.
Toimitusjohtajan tehtäviin kuuluvat konsernin liiketoiminnan johtaminen ja valvonta, hallituksessa käsiteltävien asioiden valmistelu ja hallituksen päätösten toimeenpano. Osakeyhtiölain mukaan toimitusjohtaja huolehtii yhtiön kirjanpidon lainmukaisuudesta ja siitä, että varainhoito on järjestetty luotettavasti.
Johtoryhmä avustaa toimitusjohtajaa liiketoimintojen kehittämisessä ja operatiivisessa hallinnossa. Yhtiön hallitus vahvistaa johtoryhmän jäsenet toimitusjohtajan ehdotuksesta.
Tutustu johtoryhmän jäseniin ja heidän osakeomistuksiin Alisa Pankista
Osakkeenomistajien nimitystoimikunta
Alisa Pankki Oyj:n osakkeenomistajien nimitystoimikunta valmistelee varsinaiselle yhtiökokoukselle hallituksen jäsenten valintaa ja palkitsemista koskevia ehdotuksia.
Nimitystoimikunnan työjärjestyksen mukaan kukin yhtiön neljästä suurimmasta osakkeenomistajasta nimittää jäsenen osakkeenomistajien nimitystoimikuntaan. Osakkeenomistajat, jotka ovat oikeutettuja nimittämään jäsenen, määräytyvät vuosittain elokuun viimeisen arkipäivän Euroclear Finland Oy:n ylläpitämän yhtiön osakasluettelon perusteella.
Nimitystoimikunnan kokoonpano 16.9.2024 alkaen:
- Maunu Lehtimäki, jonka on nimittänyt Evli Oyj 15 288 303 osakkeella
- Peter Ramsay, jonka on nimittänyt Taaleri Oyj 15 288 303 osakkeella
- Antti Kemppi, jonka on nimittänyt Kempinvest Oy 13 392 003 osakkeella
- Mika Laine, jonka on nimittänyt Mika Laine/Veikko Laine Oy 8 587 789 osakkeella
Nimitystoimikunnan puheenjohtajaksi on valittu Maunu Lehtimäki. Lisäksi Markku Pohjola, Alisa Pankki Oyj:n hallituksen puheenjohtaja, toimii asiantuntijana nimitystoimikunnassa olematta toimikunnan jäsen.
Riskienhallinta ja sisäinen valvonta
Alisa Pankin arvot sekä avoin ja asianmukainen tiedottaminen tukevat yhtiön toiminnan rehellisyyttä ja korkeita eettisiä tavoitteita. Yhtiön organisaatiorakenne, selkeät vastuut, valtuudet sekä osaava henkilöstö mahdollistavat liiketoiminnan suunnittelun ja toteutuksen sekä valvonnan ja seurannan niin, että asetetut tavoitteet voidaan saavuttaa.
Riskienhallinnalla tarkoitetaan toimintaa, jonka avulla pyritään järjestelmällisesti kartoittamaan, tunnistamaan, analysoimaan ja ennalta ehkäisemään riskejä. Riskienhallinnan tavoitteena on:
- Varmistaa omien varojen riittävyys suhteessa riskipositioihin
- Taloudellisen tuloksen ja arvostusten vaihtelun pysyminen vahvistetuissa tavoitteissa ja limiiteissä
- Riskien oikea hinnoittelu kestävän kannattavuuden saavuttamiseksi
- Tukea konsernin strategian ja tulonmuodostuksen häiriötöntä toteuttamista
Riski on Alisa Pankissa määritelty tapahtumana tai tapahtumaketjuna, joka vaarantaa tulonmuodostuksen lyhyellä tai pitkällä aikavälillä.
Alisa Pankin hallituksella on ensisijainen vastuu Alisa Pankki -konsernin riskienhallinnasta. Alisa Pankin hallitus vahvistaa riskienhallinnan periaatteet, vastuut, konsernin riskilimiitit sekä muut yleisohjeet, joiden mukaan riskienhallinta ja sisäinen valvonta organisoidaan. Hallitus on myös asettanut luotto- ja riskienvalvontatoimikunnan, joka valmistelee hallitukselle riskinottoa koskevat esitykset.
Riskienhallinnan yleisten periaatteiden lisäksi Alisa Pankki -konsernin riskienhallinta rakentuu kolmen puolustuslinjan periaatteelle.
Sisäisen valvonnan ja riskienhallinnan puolustuslinjat
Ensimmäinen puolustuslinja – Liiketoimintayksiköt
Riskienhallinta on osa sisäistä valvontaa, ja riskienhallintatoimenpiteiden toteuttamisvastuu on näin ollen ensimmäisenä puolustuslinjana liiketoimintayksiköissä. Liiketoimintayksiköiden johtajat vastaavat siitä, että riskienhallinta on yksikössä riittävällä tasolla. Liiketoimintayksiköiden tehtävänä on:
- Riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan prosessien ja osaamisen rakentaminen
- Riskien tunnistaminen ja analyysi
- Riskienhallinnasta päättäminen erilaisten suojaustoimien avulla
- Riskienhallinnan ja sisäisen valvonnan prosessien ja osaamisen rakentaminen
Toinen puolustuslinja – Riskienvalvonta ja Compliance
Toisen puolustuslinjan muodostavat riippumattomat Riskienvalvonta ja Compliance -toiminnot, joiden ensisijaisena tehtävänä on kehittää, ylläpitää ja valvoa yleisiä periaatteita ja riskienhallinnan kehystä.
Riskienvalvontatoiminto valvoo päivittäistä liiketoimintaa ja liiketoimintayksiköille osoitettujen riskilimiittien sekä riskinoton periaatteiden ja ohjeiden noudattamista. Riskienvalvonta raportoi kuukausittain hallitukselle ja johtoryhmälle Alisa Pankki -konsernin kokonaisriskiaseman.
Compliance-toiminto vastaa sääntöjen noudattamisen varmistamisesta Alisa Pankki -konsernin toiminnassa tukemalla toimivaa johtoa ja liiketoimintayksiköitä lainsäädännön, viranomaismääräysten ja sisäisten ohjeiden soveltamisessa sekä sääntöjen puutteellista noudattamista koskevien riskien tunnistamisessa, hallinnassa ja raportoinnissa erillisen Alisa Pankin hallituksen vahvistaman Compliancepolitiikan ja monitorointisuunnitelman mukaisesti. Compliance-toiminto raportoi säännöllisesti tarkastusvaliokunnan kautta Alisa Pankin hallitukselle ja toimivalle johdolle.
Kolmas puolustuslinja – Sisäinen tarkastus
Kolmannen puolustuslinjan muodostaa sisäinen tarkastus. Sisäinen tarkastus on liiketoiminnoista riippumaton hallituksen ja ylimmän johdon tukitoiminto, joka on organisoitu hallinnollisesti toimitusjohtajan alaisuuteen ja raportoi toimitusjohtajalle ja tarkastusvaliokunnan kautta Alisa Pankin hallitukselle.
Sisäinen tarkastus arvioi Alisa Pankki -konsernin sisäisen valvontajärjestelmän toimivuutta, toimintojen tarkoituksenmukaisuutta ja tehokkuutta sekä ohjeiden noudattamista tarkastuksin, jotka perustuvat Alisa Pankin hallituksen tarkastusvaliokunnan vuosittain vahvistamaan sisäisen tarkastuksen toimintasuunnitelmaan.
Sisäinen tarkastus noudattaa toiminnassaan paitsi sisäisen tarkastuksen toimintaohjetta myös kansainvälisesti hyväksyttyjä sisäisen tarkastuksen eettisiä sääntöjä, käyttäytymisnormeja ja ammattistandardeja (The Institute of Internal Auditors) sekä vastaavaa tietojärjestelmätarkastusta koskevaa ohjeistusta (Information Systems Audit and Control Association).
Tilintarkastus
Yhtiöllä on yksi tilintarkastaja, jonka on oltava Patentti- ja rekisterihallituksen hyväksymä tilintarkastusyhteisö, jonka päävastuullinen tilintarkastaja on KHT-tilintarkastaja. Tilintarkastajan toimikausi päättyy valintaa seuraavan varsinaisen yhtiökokouksen päättyessä.
Varsinainen yhtiökokous valitsi 20.3.2024 tilintarkastusyhteisö KPMG Oy Ab:n yhtiön tilintarkastajaksi, päävastuullisena tilintarkastajanaan KHT Tiia Kataja.
Tilintarkastaja antaa yhtiön osakkeenomistajille lain edellyttämän tilintarkastuskertomuksen yhtiön vuositilinpäätöksen yhteydessä. Tilintarkastuksen tehtävänä on varmistaa, että Alisa Pankin tilinpäätöksessä ja hallituksen toimintakertomuksessa annetaan oikeat ja riittävät tiedot yhtiön tuloksesta ja taloudellisesta asemasta. Lisäksi tilintarkastukseen kuuluu Alisa Pankin kirjanpidon ja hallinnoinnin tarkastus. Lakisääteinen tilintarkastusraportti lähetetään osakkeenomistajille yhtiön tilinpäätöksen yhteydessä. Tilintarkastajat raportoivat havainnoistaan säännöllisesti tarkastusvaliokunnalle ja vähintään kerran vuodessa koko hallitukselle.
Tilintarkastusyhteisöille maksettiin vuonna 2023 palkkioita kokonaisuudessaan 0,2 miljoonaa euroa. Tilintarkastukseen liittyvät palkkiot olivat 0,2 miljoonaa euroa ja tilintarkastukseen liittymättömät neuvontapalkkiot 0,0 miljoonaa euroa. Yhtiö ostaa aika ajoin myös konsulttipalveluja tilintarkastusyhteisöltä. Tämän työn riippumattomuus tilintarkastuksesta arvioidaan hallituksessa.
Selvitys hallinto- ja ohjausjärjestelmästä
Alisa Pankki julkaisee vuosittain selvityksen hallinto- ja ohjausjärjestelmästä. Kunkin vuoden selvitykset hallinto- ja ohjausjärjestelmästä, mukaan lukien Fellow Finance Oyj:n ja Evli Pankki Oyj:n dokumentit, löytyvät täältä.
Palkitseminen
Palkitsemispolitiikka ja toimielinten palkitsemisraportit
Alisa Pankin toimielinten eli hallituksen sekä toimitusjohtajan ja tämän sijaisen palkitsemisen periaatteet määritellään yhtiökokouksen maaliskuussa 2024 hyväksymässä palkitsemispolitiikassa.
Alisa Pankki julkaisee vuosittain erillisen toimielinten palkitsemisraportin, joka kuvaa tarkemmin palkitsemista.
Aiempien vuosien palkka- ja palkkioselvitykset Fellow Financen osalta löytyvät täältä ja Evli Pankin palkitsemisraportit sekä palkka- ja palkitsemisselvitykset täältä.
Alisa Pankin palkitsemismalli
Alisa Pankki Oyj:n palkitsemismalli kuvaa yhtiön palkitsemiskäytäntöjä. Alisa Pankin palkitsemismallin tavoitteena on tukea yhtiön strategian toteuttamista sekä edistää sen kilpailukykyä ja pitkän tähtäimen taloudellista menestystä. Lisäksi tavoitteena on myötävaikuttaa omistaja-arvon positiiviseen kehitykseen ja sitouttaa yhtiön henkilökunta pitkäjänteisesti yhtiön tavoitteisiin. Palkitsemismalli koostuu kiinteistä palkoista ja palkkioista sekä muuttuvista palkkioista sisältäen pitkän aikavälin kannustinohjelman avainhenkilöille ja lyhyen aikavälin tulospalkkausjärjestelmistä.
Palkitsemisen päätöksentekojärjestys
Hallituksen keskuudestaan nimittämä henkilöstövaliokunta laatii yhdessä johdon kanssa hallituksen antamiin tavoitteisiin perustuvan palkitsemismallin, joka määrittelee Alisa Pankin muuttuvat palkkiot. Hallitus käsittelee ja hyväksyy palkitsemismallin vuosittain. Hallitus päättää myös pitkäaikaisista kannustinohjelmista ja osakepohjaisten kannustimien jakamisesta.
Palkitsemismalli noudattaa kulloinkin voimassa olevaa palkitsemista koskevaa lainsäädäntöä ja viranomaisohjeita. Palkitsemismallin toimivuutta ja sen tuloksia seurataan henkilöstövaliokunnassa. Lisäksi henkilöstövaliokunta valvoo palkitsemismallin noudattamista sekä yhtiön riskinottajien ja riskienvalvonnasta ja muista valvontatoiminnoista vastaavien henkilöiden palkitsemista. Yhtiön sisäinen tarkastus suorittaa vuosittain palkitsemista koskevan tarkastuksen.
Alisa Pankki Oyj:n yhtiökokous päättää yhtiön hallituksen jäsenten palkkioista. Palkkioita koskevan esityksen valmistelusta vastaa pääomistajat.
Toimitusjohtajan ja johtoryhmän palkitsemisen periaatteet ja elementit vahvistaa Alisa Pankin hallitus. Hallituksen henkilöstövaliokunta valmistelee esitykset palkitsemiseen liittyvistä asioista hallituksen päätöksentekoa varten. Kaikki muutokset toimitusjohtajan palkkaan ja palkitsemiseen tehdään ainoastaan hallituksen hyväksynnällä.
Palkitsemisen keskeiset periaatteet
Kiinteät palkat ja palkkiot
Palkitsemisessa kiinteiden palkkojen merkitys on yhtiössä suuri. Yhtiö pyrkii tarjoamaan työntekijöilleen kilpailukykyisen palkkatason, jolla voidaan varmistaa osaavan henkilökunnan jatkaminen yhtiön palveluksessa. Kiinteät palkat nousevat joko työehtosopimuksen mukaisten korotusten perusteella tai esihenkilön tekemän henkilölle kohdistuvan henkilökohtaisen korotuksen perusteella. Konsernissa ei ole erillisiä merkittäviä luontaisetuja.
Muuttuvat palkkiot
Alisa Pankin palkitsemismalli kattaa koko konsernin henkilöstön. Palkitsemisen tavoitteena on tukea yhtiön strategian toteuttamista sekä edistää sen kilpailukykyä ja pitkän tähtäimen taloudellista menestystä. Palkitsemismallin mukainen palkitseminen on sidottu koko konsernin taloudelliseen menestykseen, yhtiön toimintaperiaatteiden ja ohjeiden noudattamiseen sekä vakavaraisuuden varmistamiseen. Palkitsemismallissa yksilö ja ryhmätason suoriutumista arvioitaessa otetaan huomioon myös kestävyysriskit sekä se, ettei se kannusta epäterveeseen riskinottoon.
Palkitsemismallin mukainen palkitseminen on kaikissa tilanteissa ehdollinen hallituksen päätökselle. Yhtiö voi päättää muuttuvan palkkion maksamatta jättämisestä joko osittain tai kokonaan hallituksen päätöksellä, mikäli se katsotaan tarpeelliseksi. Yhtiöllä on aina myös oikeus periä takaisin jo maksettu muuttuva palkkio, mikäli maksun jälkeen ilmenee, että palkkion saanut henkilö on toimillaan vaarantanut yhtiön taloudellisen aseman, rikkonut yhtiötä koskevaa sääntelyä, toiminut vastoin yhtiön toimintaperiaatteita ja menettelytapoja tai laiminlyönnillään myötävaikuttanut tällaiseen menettelyyn.
Alisa Pankin palkitsemisjärjestelmässä on rajoitteita, joiden avulla varmistetaan, että muuttuvaa palkkiota ei makseta, mikäli konsernin tuloskehitys ei ole suotuisa. Lähtökohtana palkitsemiselle on riittävän vahva tulos, jolloin yhtiön vakavaraisuutta ei vaaranneta muuttuvilla palkkioilla. Palkitsemismalli sisältää myös rajoitteita siten, ettei muuttuvien palkkojen suhde kiinteisiin palkkoihin voi koskaan nousta niin merkittäväksi, että se kannustaisi riskinkantokykyä suurempaan riskinottoon. Yksittäisen henkilön muuttuvan palkkion osuus ei saa ylittää 100 prosenttia henkilön kiinteän palkkion kokonaismäärästä, ellei yhtiökokouksessa toisin päätetä.
Tiedonantopolitiikka
Alisa Pankki Oyj noudattaa viestinnässään EU:n lainsäädäntöä, kuten markkinoiden väärinkäyttöasetusta (MAR), Suomen lainsäädäntöä, Nasdaq Helsinki Oy:n sääntöjä, sekä muita asiaankuuluvia määräyksiä ja ohjeita. Näitä on täydennetty yhtiön omalla, hallituksen hyväksymällä tiedonantopolitiikalla.
Alisa Pankin tiedonantopolitiikassa on kuvattu ne keskeiset periaatteet, joita yhtiö noudattaa sijoittajaviestinnässään ja taloudellisessa raportoinnissaan sekä kommunikoidessaan osakkeenomistajiensa ja muiden pääomamarkkinaosapuolten, median sekä muiden sidosryhmiensä kanssa. Tässä kuvattu on tiivistelmä tiedonantopolitiikan keskeisimmistä kohdista.
Tavoitteet ja keskeiset periaatteet
Alisa Pankin tiedonantopolitiikan tarkoituksena on varmistaa, että kaikilla markkinaosapuolilla on samanaikaisesti ja viivytyksettä käytössään yhtenäiset olennaiset ja riittävät tiedot Alisa Pankin osakkeen arvoon vaikuttavista tekijöistä. Kaikki viestintä perustuu lisäksi Alisa Pankin arvoihin ja yhtiön omiin hallinnointiperiaatteisiin.
Alisa Pankki noudattaa tietojen antamisessa markkinoille seuraavia periaatteita:
- Tiedot perustuvat tosiasioihin
- Tiedot julkistetaan ilman viivytystä
- Tiedottamien on johdonmukaista ja täsmällistä
- Tiedottaminen on tasapuolista ja läpinäkyvää
Taloudellinen raportointi
Alisa Pankki laatii säännöllisesti julkistettavat taloudelliset raporttinsa IFRS:n standardien mukaisesti. Alisa Pankki raportoi konsernitasolla. Alisa Pankki raportoi yhtiön taloudellisesta kehityksestä, kannattavuuden kehityksestä, tase- ja rahoitusasemasta ja näkymistä liiketoimintojensa operatiivisesta kehityksestä säännöllisesti. Nämä tiedot julkaistaan pääasiassa tilinpäätöstiedotteessa ja puolivuosikatsauksessa. Lisäksi Alisa Pankki julkaisee tilinpäätöksen, hallituksen toimintakertomuksen ja tilintarkastuskertomuksen, selvityksen hallinto- ja ohjausjärjestelmästä sekä palkka- ja palkkioselvityksen, jotka voidaan yhdistää yhtiön vuosikertomukseen.
Vuosikertomus julkaistaan vuosittain viimeistään kolme viikkoa ennen varsinaista yhtiökokousta. Tilintarkastettu konsernitilinpäätös on saatavilla Alisa Pankin internetsivuilla (www.alisapankki.fi) viimeistään kolme viikkoa ennen varsinaista yhtiökokousta.
Alisa Pankki julkaisee taloudelliset raportit ennalta ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Seuraavan tilikauden julkaisupäivät julkaistaan ennen kunkin tilikauden alkua.
Taloudelliset tavoitteet ja tulosohjaus
Alisa Pankin hallitus määrittelee strategiaprosessin yhteydessä yhtiön taloudelliset tavoitteet ja arvioi muutostarpeet. Taloudellisten tavoitteiden muutoksista tiedotetaan pörssitiedotteilla tai osavuosikatsausten yhteydessä.
Alisa Pankki kertoo tulevaisuudennäkymistään antamalla vuosittain arvion todennäköisestä tulevasta kehityksestä hallituksen toimintakertomuksessa, joka julkistetaan pörssitiedotteella. Lisäksi Alisa Pankki arvioi tulevaa kehitystään osavuosikatsauksissa sekä tilinpäätöstiedotteessa. Johtuen rahoitusmarkkinoiden heikosta ennustettavuudesta yhtiö ei anna tarkkoja tulosennusteita, mutta pyrkii ohjeistamaan parhaan kykynsä mukaan yleiset suuntaviivat tulevasta kehityksestä.
Tulosvaroitukset
Alisa Pankki julkistaa viivytyksettä tulosvaroituksen, jos yhtiö arvioi, että sen taloudellinen asema ja/tai tulevaisuuden näkymän poikkeavan merkittävästi, joko myönteisesti tai kielteisesti, yhtiön aikaisemmin julkistamista tiedoista ja tällaisella poikkeamalla voi olla olennainen vaikutus yhtiön osakkeen arvoon.
Hiljainen jakso
Säännöllisesti julkistettavia taloudellisia raportteja edeltää aina hiljainen jakso, joka alkaa 30 päivää ennen seuraavan taloudellisen raportin julkistuspäivää. Tänä aikana Alisa Pankki ei anna yhtiön taloudelliseen tilaan, markkinoihin tai tulevaisuudennäkymiin liittyviä kommentteja. Hiljaisen jakson aikana konsernin ylimmän johdon edustajat eivät tapaa sijoittajia, analyytikoita tai muita markkinatoimijoita eivätkä anna haastatteluja koskien yhtiön taloudellista tilaa. Tulosjulkistusten ajankohdat ja hiljaiset jaksot julkistetaan Alisa Pankin internetsivujen sijoittajakalenterissa.
Jos jokin hiljaisen jakson aikainen tapahtuma vaatii välitöntä julkistamista, Alisa Pankki julkistaa tiedon viipymättä tiedonantovelvollisuutta koskevien sääntöjen mukaisesti ja voi kommentoida kyseistä tapahtumaa.
Tietojen jakelukanavat ja saatavuus
Alisa Pankin pääasiallinen sijoittajainformaation jakelukanava on yhtiön verkkosivusto (www.alisapankki.fi), joka on tasapuolisesti kaikkien sijoittajien saatavilla. Sivuston sijoittajille suunnatun osion tarkoituksena on välittää oikeaa ja ajantasaista tietoa Alisa Pankista sijoituskohteena ja se jakautuu useampaan alakokonaisuuteen. Osio sisältää etenkin osakkeenomistajille ja analyytikoille suunnattua tietoa yhtiön osakkeista, taloudellisesta kehityksestä, omistuksesta ja hallinnoinnista sekä muuta sijoittajamateriaalia. Yhtiö julkaisee verkkosivuillaan myös sijoittaja- ja analyytikkotapaamisissa käyttämänsä aineiston.
Alisa Pankin pörssi- ja lehdistötiedotteet julkaistaan tiedotejakelupalvelun välityksellä sekä yhtiön verkkosivustolla (www.alisapankki.fi). Tiedotteet ovat saatavilla yhtiön verkkosivustolla vähintään viiden vuoden ajan ja taloudelliset sekä muut raportit säännöllisen julkistamisvelvoitteen alaisena vähintään kymmenen vuoden ajan.
Alisa Pankin virallinen raportointikieli on suomi. Kaikki tiedonantovelvollisuuden piiriin kuuluvat tiedotteet ja taloudelliset raportit julkaistaan myös englanniksi.
Tiedonantopolitiikasta poikkeaminen
Yhtiöllä on sovellettavien lakien ja säännösten puitteissa oikeus erityisissä olosuhteissa, painavista syistä johtuen, poiketa tiedonantopolitiikasta, jolloin yhtiön toimitusjohtaja päättää poikkeamisesta.
Lähipiiriliiketoimet
Alisa Pankki Oyj:n lähipiiri määritellään kansainvälisen tilinpäätösstandardin IAS 24 sekä luottolaitossääntelyn mukaisesti. Lähipiirin muodostavat muun muassa yhtiön tytäryhtiöt, emoyhtiön hallituksen ja johtoryhmän jäsenet sekä näiden lähipiiriin kuuluvat henkilöt ja yhtiöt. Yhtiö ylläpitää luetteloa lähipiiristään ja päivittää sitä säännöllisesti lähipiiriliiketoimien tunnistamiseksi. Lähipiiriliiketoimi on Alisa Pankki Oyj:n ja sen lähipiiriin lukeutuvan osapuolen välinen liiketoimi.
Kaikki liiketoimet lähipiirin kanssa ja niihin liittyvät päätökset tehdään yhtiön lähipiirimenettelytapojen mukaisesti. Alisa Pankki Oyj:n hallitus päättää lähipiiriliiketoimista, jotka poikkeavat yhtiön normaalista liiketoiminnasta tai on tehty muutoin kuin tavanomaisin markkinaehdoin. Alisa Pankki Oyj:n tilinpäätöksen lisätiedoista löytyy vuosittain tiedot lähipiiriliiketoimista. Lisäksi Alisa Pankki Oyj julkaisee lähipiiriliiketoimet erikseen, mikäli lainsäädännössä tai Nasdaq Helsinki Oy:n säännöissä näin ohjataan.
Sisäpiirihallinto
Alisa Pankki Oyj noudattaa EU:n lainsäädäntöä, erityisesti markkinoiden väärinkäyttöasetusta (MAR), Suomen lainsäädäntöä, Nasdaq Helsinki Oy:n sisäpiiriohjetta, sekä muita asiaankuuluvia määräyksiä ja ohjeita. Näitä on täydennetty yhtiön omalla, hallituksen hyväksymällä sisäpiiriohjeella. Yhtiön sisäpiirihallinto valvoo sääntöjen noudattamista.
Alisa Pankki ylläpitää kulloinkin tarvittavaa luetteloa hanke- tai tapahtumakohtaisista sisäpiiriläisistä.
Kaupankäyntirajoitukset
Sisäpiiriohjeen määrittämien henkilöiden tulee noudattaa heitä koskevia sisäpiiritiedon käyttämistä ja kaupankäyntiä koskevia rajoituksia. Kyseiset henkilöt eivät saa käydä kauppaa yhtiön rahoitusvälineillä 30 vuorokauden aikana ennen yhtiön osavuosikatsauksen tai tilinpäätöstiedotteen julkistamista (ns. suljettu ikkuna).
Alisa Pankissa on voimassa kaupankäyntilupamenettely. Kaupankäyntiin yhtiön rahoitusvälineillä tarvitaan lupa.
Johtohenkilöt ja heidän ilmoituksensa
Yhtiö on määritellyt, että sen johtohenkilöihin kuuluvat Alisa Pankki Oyj:n hallituksen jäsenet sekä muut yhtiön ylimmän johdon jäsenet. Ilmoitusvelvollisia liiketoimistaan Alisa Pankki Oyj:n rahoitusvälineillä ovat nämä henkilöt sekä heidän lähipiirinsä.
Johtohenkilöiden ja heidän lähipiirinsä on ilmoitettava kaikista yhtiön rahoitusinstrumentteihin liittyvistä liiketoimista kahden työpäivän kuluessa niiden suorittamisesta. Yhtiö ilmoittaa johtohenkilöiden ja heidän lähipiiriensä liiketoimista pörssitiedotteilla.