Lainasopimuksen yleiset ehdot - kulutusluotto
Voimassa 1.10.2023 lähtien.
Määritelmät
Lainansaajalla tarkoitetaan lainasopimuksen allekirjoittanutta velallista/velallisia.
Lainanantajalla tarkoitetaan lainan myöntänyttä alkuperäistä velkojaa Alisa Pankki Oyj:tä tai siirronsaajaa, jolle Alisa Pankki Oyj on siirtänyt lainasopimuksen kokonaan tai osittain.
Lainapalvelulla tarkoitetaan lainanantajan sähköistä palvelua, jota käytetään lainanantajan ja lainansaajan väliseen asiointiin.
Lainasopimuksella tarkoitetaan lainasopimuksesta ja näistä lainasopimuksen yleisistä ehdoista muodostuvaa kokonaisuutta.
Pankkipäivällä tarkoitetaan viikonpäiviä maanantaista perjantaihin pois lukien suomalaiset pyhäpäivät, itsenäisyyspäivä, vapunpäivä sekä joulu- ja juhannusaatto ja päivä, jota muutoin ei ole pidettävä pankkipäivänä.
Luottokustannuksilla tarkoitetaan lainanantajan tiedossa olevien, lainasuhteen johdosta velallisen maksettavaksi tulevien korkojen, kulujen ja muiden maksujen yhteismäärää mukaan lukien lainasopimukseen liittyvien vakuutusten ja muiden lisäpalveluiden kustannukset, jos lisäpalvelua koskevan sopimuksen tekeminen on edellytyksenä luoton saamiseksi markkinoiduin ehdoin. Luottokustannuksiin ei lueta velallisen mahdollisen sopimusrikkomuksen johdosta maksettavaksi tulevia maksuja.
Todellisella vuosikorolla tarkoitetaan korkoprosenttia, joka saadaan laskemalla luottokustannukset vuosikorkona luoton määrälle lyhennykset huomioon ottaen.
Etämyynnillä tarkoitetaan tilannetta, kun sopimus palvelusta tehdään etäviestintä käyttäen siten, että lainansaaja ei sopimusta tehtäessä fyysisesti tapaa lainanantajan edustajaa henkilökohtaisesti. Etämyynnistä ei ole kyse silloin, kun asiointi etäviestintävälinettä käyttäen liittyy jo olemassa olevaan sopimukseen tai kyse on olemassa olevan sopimuksen muuttamisesta.
Kansainvälisillä pakotteilla tarkoitetaan Euroopan unionin tai Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston asettamia taloudellisia ja muita pakotteita sekä koti- ja ulkomaisten viranomaisten tai muiden vastaavien tahojen, kuten OFAC:n (Office of Foreign Assets Control), julkaisemia pakotteita, tiedotteita ja määräyksiä.
Lainan nostamisen edellytykset
Lainan nostaminen edellyttää, että
- lainansaaja on allekirjoittanut lainasopimuksen ja
- lainan muut ehdot on täytetty.
Lainanantajalla on oikeus evätä lainan tai sen osan nostaminen, jos lainasopimuksen yleisten ehtojen mukainen erääntymisperuste on olemassa, lainansaaja on jättänyt tuomioistuimelle hakemuksen velkajärjestelystä tai yrityksen saneerauksesta tai lainansaaja on saanut maksuhäiriömerkinnän lainan myöntämisen jälkeen tai nostosta kieltäytymiselle on olemassa lainsäädännöstä tai lainanantajaa sitovasta määräyksestä johtuva peruste.
Vaihtuvakorkoisen lainan korko
Laina on vaihtuvakorkoinen, jonka maksettava korko muodostuu viitekorosta ja marginaalista. Lainan myöntöhetkellä voimassa oleva korko ilmoitetaan lainasopimuksessa.
Lainan marginaali pysyy samana koko luottosuhteen ajan.
Lainansaajan koronmaksuvelvollisuus alkaa siitä päivästä, kun laina on nostettu lainansaajan pankkitilille.
Euriborkorko ja korkokatto
Vaihtuvakorkoisen velan viitekorkona on 3 kuukauden euriborkorko. Lainan myöntöhetken viitekorko määräytyy lainan hakemushetken mukaisesti. Lainahakemushetken 3 kuukauden euriborkoron arvo perustuu enintään kaksi pankkipäivää viivästyneeseen Suomen Pankin euriborkoron arvoon. Viitekorko tarkistetaan kolmen kuukauden väleinlainan myöntöhetkestä laskettuna Suomen Pankin julkaisemien tietojen perusteella. Euriborkorko on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, jonka arvon määräytyminen ja noteerauspäivät perustuvat kulloinkin voimassa olevaan kansainväliseen käytäntöön. Lisätietoja euriborkoroista löytyy Suomen Pankin internet-sivuilta, osoitteessa www.suomenpankki.fi.
Lainan korko pysyy samana koko koronmääräytymisjakson ajan. Koronmääräytymisjakson pituus on 3 kuukautta. Ensimmäinen koronmääräytymisjakso alkaa lainan myöntöhetkestä. Seuraava koronmääräytymisjakso alkaa edellisen koronmääräytymisjakson päätyttyä. Lainan viitekorko muuttuu kunkin koronmääräytymisjakson alkamispäivänä tällöin enintään kaksi pankkipäivää viivästyneeseen Suomen Pankin euriborkoron arvoon.
Lainasuhteen aikana lainan viitekoron arvo rajataan siten, että lainan korko ei ylitä korkolain 12 §:ssa tarkoitettua viitekorkoa lisättynä 15 prosenttiyksiköllä. Selvyyden vuoksi todetaan, että korko ei koskaan ylitä 20 %:a. Korkolain 12 §:n mukainen viitekorko tarkistetaan kaksi (2) kertaa vuodessa, tammikuun ensimmäisenä sekä heinäkuun ensimmäisenä päivänä. Viitekorko on nähtävillä Suomen Pankin internet-sivuilla, osoitteessa www.suomenpankki.fi.
Lainan viitekoron arvo on aina vähintään 0 %. Mikäli 3kk euriborkorko on negatiivinen, lainan korko muodostuu pelkästään lainan marginaalikorosta.
Viitekoron muutoksista ilmoittaminen
Tarkistuksesta sekä mahdollisesta korkomuutoksesta kerrotaan muutosta seuraavalla laskulla, tiliotteella tai muutoin pysyvällä tavalla. Lainanantaja ilmoittaa tällöin koronmääräytymisjakson koron, ajantasaiset tiedot maksuerien suuruudesta ja, jos erien lukumäärä tai maksuvälit muuttuvat, niitä koskevat ajantasaiset tiedot.
Lainansaajalla on oikeus saada pyynnöstä sopimussuhteen kuluessa lainan takaisinmaksua koskeva lyhennystaulukko.
Viitekoron noteerauksen lakkaaminen tai keskeyttäminen
Jos viitekoron noteeraaminen lakkaa tai keskeytyy tai viitekoron määräytymisperusteet muuttuvat olennaisesti, uusi viitekorko määräytyy siitä annettavan säädöksen taikka viranomaisen päätöksen tai ohjeen mukaisesti.
Jos uudesta viitekorosta ei anneta säädöstä taikka viranomaisen päätöstä tai ohjetta kohtuullisessa ajassa, lainanantaja ja lainansaaja sopivat lainaan sovellettavasta uudesta viitekorosta. Jos lainanantaja ja lainansaaja eivät pääse sopimukseen uudesta viitekorosta ennen koronmääräytymisjakson päättymistä, lainaan sovelletaan viitekoron noteeraamisen lakkaamisen tai keskeytyksen jälkeen edelleen aikaisemmin käytetyn viitekoron viimeisintä tässä velkasuhteessa käytettyä noteerausta.
Jos lainanantaja ja lainansaaja eivät pääse sopimukseen uudesta viitekorosta kuuden kuukauden kuluessa koronmääräytymisjakson päättymisestä, lainanantaja määrää uuden viitekoron kuultuaan valvovia viranomaisia.
Korkopäivät
Korko lasketaan todellisten korkopäivien mukaan käyttäen jakajana 365.
Viivästyskorko
Jos lainaa,sen lyhennystä, korkoa tai maksuja ja palkkioita ei makseta viimeistään eräpäivänä, lainansaaja on velvollinen maksamaan lainanantajalle korkolain 4 §:n 2 momentin mukaista vuotuista viivästyskorkoa eräpäivästä maksupäivään.
Mikäli korkolain mukaisesti määräytyvä viivästyskorko on alempi kuin lainalle eräpäivää edeltäneeltä ajalta maksettava korko, viivästyskorkoa on maksettava saman perusteen ja saman korkokannan mukaan kuin ennen eräpäivää enintään sadankahdeksankymmenen (180) vuorokauden ajan siitä, kun laina on kokonaisuudessaan erääntynyt. Jos lainaa koskeva tuomioistuimen tuomio annetaan ennen mainitun ajanjakson päättymistä, korkoa on maksettava saman perusteen mukaan kuin ennen eräpäivää tuomion antamiseen saakka. Tämän jälkeen peritään korkolain mukaista viivästyskorkoa.
Maksujen ja palkkioiden muuttaminen
Lainanantaja voi korottaa lainasta perittäviä lainasopimuksen mukaisia maksuja tai palkkioita, jos niiden perusteena olevien toimien kustannukset ovat kasvaneet lainsäädännön, viranomaispäätöksen tai -määräyksen takia. Maksun tai palkkion korotus voi olla enintään tähän lainaan kohdistuvien kustannusten kasvun suuruinen. On kuitenkin riittävää, että maksun muutos vastaa likimääräisesti tosiasiallisten kustannusten määrän lisäystä.
Lainanantaja ilmoittaa lainansaajalle pysyvällä tavalla lainaan sisältyvien maksujen ja palkkioiden muutoksesta ja niiden vaikutuksista maksuerien suuruuteen ja lukumääriin. Muutos tulee voimaan lainanantajan ilmoittamasta ajankohdasta lukien, kuitenkin aikaisintaan yhden kuukauden kuluttua ilmoituksen lähettämisestä lainansaajalle.
Jos lainansaaja ja lainanantaja sopivat lainasopimukseen tehtävistä muutoksista tai muista palveluista, lainanantajalla on oikeus periä niistä palveluhinnaston mukainen maksu. Kulloinkin voimassa oleva palveluhinnasto on saatavilla lainanantajan internet-sivuilla.
Maksupäivän siirtyminen
Jos eräpäivä ei ole pankkipäivä, lainan ja siitä perittävien korkojen sekä lainasta perittävien kulujen ja maksujen maksupäivä siirtyy seuraavaan pankkipäivään. Kun maksupäivä siirtyy, lainanantajalla on oikeus periä kulloinkin voimassaolevan koronmääräytymisajanjakson mukainen korko eräpäivästä siirtyneeseen maksupäivään saakka koko lainan eräpäivänä jäljellä olevalle lainamäärälle.
Peruuttamisoikeus
Lainansaajalla on oikeus peruuttaa lainasopimus ilmoittamalla siitä pysyvällä tavalla lainanantajalle 14 päivän kuluessa siitä, kun lainansaaja on saanut kuluttajansuojalain edellyttämät tiedot sisältävän kappaleen lainasopimuksesta pysyvällä tavalla.
Jos lainansaaja peruuttaa lainasopimuksen, lainanantaja perii lainan koron siltä ajalta, jonka laina on ollut lainansaajan käytettävissä.
Peruuttamisilmoitus on tehtävä kirjallisesti tai muutoin pysyvällä tavalla ja siinä tulee olla vähintään seuraavat tiedot:
- asiakkaan nimi ja henkilötunnus,
- luoton numero,
- ilmoitus peruuttamisesta,
- paikka ja päiväys; ja
- asiakkaan omakätinen allekirjoitus
Peruuttamisilmoitukset tulee toimittaa osoitteeseen:
Alisa Pankki Oyj
Peruuttamisilmoitus
Bulevardi 21 A
00180 Helsinki
Mikäli lainasopimus on tehty etämyynnissä, lainanantajalla on oikeus peruuttamistilanteessa periä laissa mainituissa tilanteissa todellinen vuosikorko ajalta, jonka laina on ollut lainansaajan käytettävissä.
Lainansaajan on viivytyksettä ja viimeistään 30 päivän kuluessa peruuttamisilmoituksen lähettämisestä palautettava sopimuksen perusteella saamansa varat korkoineen sekä suoritettava edellä mainitut maksut uhalla, että peruuttaminen muutoin raukeaa.
Lainasopimukseen liittyvä mahdollinen muu sopimus ei sido lainansaajaa tämän peruuttaessa lainasopimuksen, jos liitännäispalvelun tarjoaa lainanantaja tai kolmas tämän ja lainanantajan välisen sopimuksen tai muun järjestelyn perusteella.
Jos lainansaaja haluaa pitää mahdollisen liitännäissopimuksen voimassa lainasopimuksen peruuttamisesta huolimatta, hänen on ilmoitettava tästä
lainanantajalle pysyvällä tavalla 30 päivän kuluessa peruuttamisilmoituksen lähettämisestä. Liitännäissopimuksen jäädessä erillisenä voimaan perittään siitä kyseisen sopimuksen mukainen hinta.
Lainan ennenaikainen takaisinmaksu
Lainansaajalla on oikeus maksaa sopimuksen mukaista kuukausierää suurempi kuukausierä tai koko lainan pääoma korkoineen ja mahdollisine muine kuluineen ennenaikaisesti takaisin lainanantajalle ilman ennenaikaisesta takaisinmaksusta aiheutuvia kuluja. Lainasopimuksen mukaisen kuukausierän ylittävä osa otetaan huomioon maksuohjelman seuraavassa erässä/erissä.
Jos lainansaaja maksaa lainan kokonaan tai osittain ennenaikaisesti takaisin, on jäljellä olevasta lainanantajan saatavasta vähennettävä se osa lainakustannuksista, joka kohdistuu jäljellä olevaan laina-aikaan. Mikäli lainansaaja maksaa koko jäljellä olevan lainan määrän takaisin muulloin kuin eräpäivänä,korko lasketaan seuraavaan eräpäivään asti. Lainanantaja saa kuitenkin periä kokonaisuudessaan lainasopimuksessa yksilöidyt, lainan perustamiseen liittyvistä toimista aiheutuneet kustannukset. Lainansaajan on pyydettävä maksutiedot ennenaikaiseen takaisinmaksuun lainanantajan asiakaspalvelusta.
Suoritusten kohdentaminen
Jos lainansaajalla on lainanantajalta useampia lainoja, velallisella on oikeus kohdistaa suorituksensa haluamaansa lainaan. Lainanantaja määrittelee, mitä yksittäisen lainan eriä suorituksella katetaan.
Lainan erityiset erääntymisperusteet
Erääntyminen maksun laiminlyönnin vuoksi
Lainanantajalla on oikeus eräännyttää koko jäljellä oleva laina korkoineen ja muine maksuineen maksettavaksi mikäli lainanantajan saatava lainansaajalta on
- viivästynyt vähintään kuukauden ja on edelleen suorittamatta ja
- viivästynyt määrä on vähintään kymmenen prosenttia avoimesta lainapääomasta tai jos siihen sisältyy useampi kuin yksi maksuerä, vähintään viisi prosenttia luoton alkuperäisestä määrästä, taikka käsittää lainanantajan koko jäännössaatavan.
Laina erääntyy kuitenkin maksettavaksi lainanantajan kirjallisesta vaatimuksesta, jos maksu on viivästynyt vähintään kuusi kuukautta ja on edelleen olennaisessa määrin suorittamatta.
Lainaa ei kuitenkaan eräännytetä, jos maksun viivästyminen johtuu lainansaajan sairaudesta, työttömyydestä tai muusta siihen verrattavasta lainansaajasta riippumattomasta seikasta, paitsi milloin viivästyksen kesto ja muut olosuhteet huomioon ottaen olisi lainanantajalle ilmeisen kohtuutonta olla eräännyttämättä lainaa.
Erääntyminen muun kuin maksun laiminlyönnin vuoksi
Laina erääntyy maksettavaksi lainanantajan kirjallisesta vaatimuksesta, jos
- lainansaaja tai joku heistä on antanut lainanantajalle harhaanjohtavia tietoja, jotka ovat voineet vaikuttaa lainan myöntämiseen tai sen ehtoihin,
- lainansaaja tai joku heistä kuolee,
- lainaa käytetään lainvastaisiin tarkoituksiin,
- lainansaaja
- a) on kansainvälisten pakotteiden kohteena tai toimii kansainvälisten pakotteiden kohteena olevan yksityis- tai oikeushenkilön puolesta,
- b) ei noudata siihen soveltuvia kansainvälisiä pakotteita,
- c) suoraan tai välillisesti lainaa, luovuttaa tai muutoin mahdollistaa lainasta saatavien varojen kansainvälisen pakotteiden kohteena olevaan liiketoimintaan tai luovuttamista kansainvälisten pakotteiden kohteena olevalle yksityis- tai oikeushenkilölle, tai
- d) tietoisesti mahdollistaa lainan osittaisenkin takaisinmaksun kansainvälisten pakotteiden alaisesta liiketoiminnasta taikka kansainvälisten pakotteiden kohteena olevalta yksityis- tai oikeushenkilöltä saatavilla varoilla,
- lainansaaja tietoisesti mahdollistaa lainan osittaisenkin takaisinmaksun laittomilla varoilla, tai lainansaaja tai joku heistä on muutoin olennaisesti rikkonut lainasopimusta.
- Pankilla on oikeus purkaa sopimus päättymään välittömästi ilman irtisanomisaikaa ja eräännyttää laina kokonaisuudessaan takaisinmaksettavaksi, mikäli sopimusosapuoli on kansallisten tai kansainvälisten pakotteiden kohteena tai varojen jäädyttämispäätösten kohteena kohteena taikka pankilla on syytä epäillä rahanpesua tai terrorismin rahoittamista. Tämä pätee myös silloin, kun peruste on syntynyt vasta sopimussuhteen alkamisen jälkeen.
Erääntymisen voimaantulo
Lainan erääntyminen tulee voimaan neljän (4) viikon tai, jos lainansaajalle on aiemmin huomautettu lainan takaisinmaksun viivästyksestä tai muusta sopimusrikkomuksesta, kahden (2) viikon kuluttua siitä, kun erääntymisilmoitus on lähetetty lainansaajalle, jos viivästynyt määrä on tällöin vielä maksamatta tai muu sopimusrikkomus oikaisematta.
Lainansaajan konkurssin alkaminen eräännyttää lainan heti takaisinmaksettavaksi.
Mikäli lainanantaja ei, huolimatta jonkin näissä lainan yleisissä ehdoissa mainitun eräännyttämisperusteen olemassaolosta, vetoa eräännyttämisperusteeseen välittömästi sen havaittuaan, ei lainanantaja luovu eräännyttämisperusteesta lainansaajaan nähden, mikäli peruste eräännyttämiseen säilyy.
Lainansaajan oikeus poikkeukselliseen eräännyttämiseen
Lainansaajalla on oikeus eräännyttää laina ennenaikaisesti takaisinmaksettavaksi lainanantajan tähän velkasuhteeseen kohdistuvan olennaisen sopimusrikkomuksen perusteella. Tällöin lainansaaja ei ole velvollinen maksamaan lainanantajalle velan enneaikaisesta maksamisesta aiheutuvia kustannuksia.
Maksun laiminlyönnin rekisteröiminen luottotietorekisteriin
Lainanantajalla on oikeus ilmoittaa ja rekisterinpitäjällä oikeus tallettaa lainan maksun laiminlyönti Suomen Asiakastieto Oy:n ja/tai Bisnode Finland Oy:n ylläpitämään luottotietorekisteriin, mikäli lainansaajan maksettavaksi erääntynyt maksu on viivästynyt yli kuusikymmentä (60) päivää maksukehotuksessa mainitusta alkuperäisestä eräpäivästä ja samalla on kulunut vähintään kaksikymmentäyksi (21) päivää siitä, kun lainansaajalle on lähetetty maksukehotus, jossa on muistutettu mahdollisuudesta rekisteröidä maksuhäiriö luottotietorekisteriin,jolleivät lainansaaja ja lainanantaja ole tehneet alkuperäisen eräpäivän jälkeen uutta maksusopimusta taikka tallentaminen on lainsäädännön tai tietosuojaviranomaisen päätöksen nojalla muuten sallittua.
Lainansaajan tiedonantovelvollisuus
Lainansaaja vakuuttaa lainaa hakiessaan, että hänen antamansa tiedot ovat oikeita ja totuudenmukaisia. Lainansaaja on vastuussa antamiensa tietojen oikeellisuudesta. Lainanantaja vastaa hakemustiedoissa tai lainasopimuksessa olevista virheistä ja niistä johtuvista viivästyksistä. Lainansaajan ilmoittamien osoitetietojen tulee täsmätä väestötietojärjestelmästä saatavien tietojen kanssa. Lainanantajalla oikeus varmistaa, että lainansaajan antama puhelinnumero on oikea ja lainansaajan käytössä.
Lainansaajan on annettava lainahakemuksella lainanantajalle taloudellista asemaansa koskevia ja muita lainasuhteeseen vaikuttavia tietoja, jotka ovat lainanantajalle lainasuhteen kannalta tarpeellisia.
Lainanantajalla on oikeus peruuttaa lainan nostaminen ja lainasopimus, mikäli lainansaajalta ei voida varmentaa tulotietoja tai muuta edellä mainittua lainasuhteeseen vaikuttavaa tietoa tai ilmenee seikkoja joiden vuoksi lainanantajalla on syytä uudelleen arvioida lainapäätöstä ennen lainan nostamista.
Ilmoitukset
Lainansaajan on ilmoitettava lainanantajalle viivytyksettä nimensä ja osoitteensa muutoksesta. Lainansaajan on annettava lainanantajan pyynnöstä taloudellista asemaansa koskevia ja muita tähän velkasuhteeseen vaikuttavia tietoja, jotka ovat lainanantajalle tarpeellisia. Mikäli lainansaaja laiminlyö yhteystietojen muutoksesta ilmoittamisen ja tämä tieto on välttämätön lainanantajan hoitaman laskutuksen ja siihen liittyvän asiakaspalvelun kannalta, on lainanantajalla oikeus hankkia asiakkaan muuttunut yhteystieto sekä veloittaa tästä toimenpiteestä maksu asiakkaalta.
Osapuolten väliset ilmoitukset voidaan pätevästi antaa kaikkien osapuolten toimesta lainapalvelun kautta. Ilmoitus katsotaan pätevästi annetuksi sinä päivänä, kun se on kirjattu lainapalvelun sisältämiin tietoihin riippumatta siitä, onko ilmoituksen saanut osapuoli ilmoituksen tosiasiallisesti nähnyt.
Lisäksi lainanantajalla on oikeus toimittaa lainapalveluun lähetetyistä ilmoituksista tieto lainansaajien ilmoittamiin sähköpostiosoitteisiin.
Lainanantajan lainansaajalle lähettämän kirjallisen ilmoituksen on katsottava saapuneen vastaanottajalle viimeistään seitsemäntenä päivänä lähettämisen jälkeen, jos se on lähetetty osoitteeseen, joka on viimeksi ilmoitettu lainanantajalle tai väestötietojärjestelmään.
Ylivoimainen este
Sopijapuoli ei vastaa vahingosta, jos se voi osoittaa, että sille kuuluvan velvoitteen täyttämisen on estänyt sellainen epätavallinen ja ennalta arvaamaton syy, johon se ei ole voinut vaikuttaa ja jonka seurauksia se ei kaikkea huolellisuutta noudattaen olisi voinut välttää. Lainanantaja ei vastaa vahingosta, joka aiheutuu lainmuutoksen tai viranomaispäätöksen seurauksena, sodasta tai työmarkkinaselkkauksesta eikä ylivoimaisesta esteestä. Lainanantaja ei vastaa myöskään vahingosta, jos lainasopimukseen perustuvien velvoitteiden täyttäminen olisi vastoin muualla laissa säädettyjä lainanantajan velvollisuuksia.
Sopijapuoli on velvollinen ilmoittamaan toiselle sopijapuolelle niin pian, kuin se on mahdollista häntä kohdanneesta edellä mainituista tapahtumasta. Jos ylivoimainen este koskee lainanantajaa, lainanantaja voi ilmoittaa asiasta valtakunnallisissa päivälehdissä.
Oikeus muutoksiin
Lainanantajalla on oikeus muuttaa lainan sopimusehtoja ilmoittamalla muutoksista lainansaajalle kirjallisesti tai muuten pysyvällä tavalla etukäteen silloin, kun muutos ei lisää lainansaajan velvollisuuksia eikä vähennä hänen oikeuksiaan tai johtuu lain muutoksesta tai viranomaisen päätöksestä. Lainansaajalle ilmoitetaan muutoksesta vähintään kuukautta ennen muutoksen voimaantuloa.
Muutos tulee voimaan ilman lainansaajan hyväksyntää, kun muutos johtuu lain muutoksesta tai viranomaisen päätöksestä. Lainansaajan katsotaan hyväksyneen sopimusehtojen muutokset, jollei lainansaaja muutosten ehdotettuun voimaantulopäivään mennessä vastusta niitä.
Sopimuksen siirto
Lainanantajalla on oikeus siirtää tämä lainasopimus osittain tai kokonaan kaikkine oikeuksineen ja velvollisuuksineen kolmannelle osapuolelle. Siirrosta on ilmoitettava lainansaajalle. Lainansaajalla ei ole oikeutta siirtää tätä lainasopimusta kolmannelle osapuolelle.
Vastuu välillisestä vahingosta
Luotonantaja ei vastaa asiakkaalle aiheutuneista mahdollisista välillisistä vahingoista, ellei vahinkoa ole aiheutettu tahallisesti tai törkeästä huolimattomuudesta tai ellei kyse ole maksupalvelulaissa säädettyjen velvoitteiden vastaisesta menettelystä.
Luotonantaja ei vastaa asiakkaalle aiheutuneista mahdollisista välillisistä vahingoista, ellei vahinko johdu huolimattomuudestamme.
Luotonantaja ei kuitenkaan vastaa maksutoimeksiannon toteuttamisessa tapahtuneen virheen tai laiminlyönnin aiheuttamasta välillisestä vahingosta, ellei vahinko johdu tahallisuudestamme tai törkeästä huolimattomuudestamme.
Tietosuojaseloste
Lainanantaja käsittelee asiakkaiden henkilötietoja voimassa olevien säädösten mukaisesti sekä tietosuojaselosteessa tarkemmin kerrotuin tavoin. Lainansaajan on suositeltavaa tutustua lainanantajan tietosuojainformaatioon.
Tietosuojaseloste on saatavilla lainanantajan internet-sivuilla osoitteessa www.alisapankki.fi/yleiset/henkilotietojen-kaytto.
Valvontaviranomaiset
Kuluttajaluottoja valvovat Finanssivalvonta (www.finanssivalvonta.fi), kuluttaja-asiamies, Kilpailu- ja kuluttajavirasto (www.kkv.fi) ja sen alaisina viranomaisina aluehallintovirastot (www.avi.fi).
Sovellettava laki ja erimielisyyksien ratkaisu
Tähän sopimussuhteeseen sovelletaan Suomen lakia.
Mikäli lainasopimuksesta aiheutuneita erimielisyyksiä ei voida ratkaista osapuolten välisillä neuvotteluilla, kuluttajalla on oikeus saattaa asia myös kuluttajariitalautakunnan (www.kuluttajariita.fi) ratkaistavaksi.
Lainasopimuksesta aiheutuvat riita-asiat käsitellään Helsingin käräjäoikeudessa. Lainansaajalla on kuitenkin oikeus saattaa riita-asia käsiteltäväksi sen Suomessa sijaitsevan paikkakunnan käräjäoikeudessa, jonka tuomiopiirissä hänellä on kotipaikka tai vakituinen asuinpaikka.