Tietoa talletuskorosta 2024
Mikä on talletuskorko
Talletuskorko on korko, jonka pankki maksaa asiakkaalle talletetuista varoista. Toisin sanoen talletuskorko on pankin tapa palkita asiakkaitaan siitä, että he säilyttävät varojaan pankissa. Korko maksetaan talletukselle yleensä säännöllisin väliajoin, esimerkiksi neljännesvuosittain tai vuosittain. Pankkien talletuskorot määräytyvät keskuspankin ohjauskoron, markkinakorkojen ja pankkien omien päätösten perusteella. Talletuskorko voi vaihdella suuresti eri pankkien välillä. Lisäksi pankit tarjoavat erilaisia talletustilejä, joilla on erilaiset korkotasot. Esimerkiksi säästötilit ja määräaikaistalletukset voivat tarjota eri korkoprosentteja ja sinun pitää valita talletustili tarpeidesi mukaan.
Jos tarvitset jatkuvaa pääsyä varoihisi, säästötili voi olla parempi vaihtoehto. Määräaikaistalletus taas voi tarjota korkeamman koron, mutta vaatii talletuksen lukitsemista tietyn ajanjakson ajaksi. Korkeampi talletuskorko tarkoittaa suurempaa tuloa säästöille, mutta siihen liittyy usein rajoituksia, kuten pidemmät maturiteetit tai rajoitettu pääsy varoihin. Alhaisempi talletuskorko voi tarjota suuremman likviditeetin ja joustavuuden talletuksen suhteen. Käyttötili on tuottomielessä huonoin tili säilyttää varoja, koska pankkien käyttötileille ei pääsääntöisesti makseta kilpailukykyistä talletuskorkoa. Käyttötili sopii päivittäisten raha-asioiden hoitoon käyttörahoilla, jolloin ylimääräiset säästöt olisi hyvä pitää muualla tuottoa keräämässä.
Talletussuojajärjestelmän takia talletus pankin talletustilille tarjoaa yksinkertaisen ja turvallisen sijoitusvaihtoehdon niille, jotka eivät ole kiinnostuneita riskipitoisemmista sijoituksista, kuten osakkeista tai joukkovelkakirjoista. Tallettaminen tarjoaa mahdollisuuden ansaita rahaa ilman merkittävää riskiä. Talletussuoja on mekanismi, jonka tarkoituksena on turvata tallettajien varat pankkitileillä tietyissä taloudellisissa tilanteissa, kuten pankkikriiseissä tai pankin konkurssitilanteissa. Suomessa talletussuojasta vastaa Rahoitusvakausvirasto. Jos talletuspankki on asetettu konkurssiin tai sillä on pysyviä maksuvaikeuksia, Rahoitusvakausvirasto arvioi ja päättää, aloitetaanko korvausten maksaminen ja tekee päätökset niiden määrästä. Rahoitusvakausvirasto maksaa pankin tallettajille korvaukset talletussuojarahaston varoista.
Paljonko talletuskorko on
Säästötili on suunniteltu siihen, että tilillä pidetään varoja, joihin tarvitsee nopean pääsyn jatkuvasti. Säästötilin talletuskorko on lähtökohtaisesti matalampi kuin määräaikaistalletusten parhaat korot, koska rahoja ei tarvitse sitoa talletustilille tietyksi ajanjaksoksi. Toisin sanoen määräaikaistalletuksen isompi korko on korvaus tallettajalle talletuksen joustamattomuudesta. Määräaikaistalletuksen korko on kiinteä koko talletusajan, kun taas säästötilin talletuskorko voi muuttua ajan saatossa taloustilanteen ja markkinakorkojen mukana.
Maksamme talletuskorkoa säästötilille 2,80 %. Määräaikaistalletukselle saat jopa 2,95 % koron, riippuen talletusajasta.
Määräaikaistalletuksen aika | Talletuskorko |
---|---|
3 kk | 2,75 % |
6 kk | 2,35 % |
12 kk | 2,00 % |
24 kk | 2,95 % |
36 kk | 1,75 % |
Mistä paras talletuskorko
Sekä perinteiset kivijalkapankit että nykyaikaiset digipankit tarjoavat asiakkaillensa säästämiseen erilaisia talletustuotteita, joiden talletuskorko ja muut ehdot voivat vaihdella huomattavasti. Jotta löytäisit parhaan talletuskoron, sinun kannattaa vertailla eri pankkien tarjoamia talletustilejä sekä tehdä tutkimustyötä pankkien välillä. Ota myös rohkeasti yhteyttä pankkeihin ja kysy korkotarjousta itsellesi. Meiltä voit saada parhaan korkotarjouksemme talletukselle toimistoaikaan jopa päivässä.
Parhaan talletuskoron etsintä alkaa yleensä korkoprosenttien vertailulla. Tässä riskinä on se, että ajatus korkeasta korkoprosentista automaattisesti parhaana talletuskohteena sumentaa kokonaiskuvan. Talletuskoron suuruus on toki yksi merkittävä muuttuja paras talletuskorko -yhtälössä, koska se määrittää kuinka paljon saat konkreettista rahaa talletuksellesi, mutta talletuskoron ohella myös muita talletusehtoja on olennaista verrata keskenään.
Muita talletusehtoja ovat esimerkiksi talletustilin irtisanomisehdot ja palvelumaksut sekä nostorajoitteet. Korkeamman talletuskoron taustalla voi olla rajoituksia ja ehtoja verrattuna matalamman koron talletukseen. Tällöin välttämättä korkeimman talletuskoron tarjoava pankki ei ole paras vaihtoehto talletukselle. Esimerkiksi tilin kuukausimaksu voi nopeasti syödä paremmasta talletuskorosta saatavan rahallisen tuoton. Käytä myös pieni hetki perehtymällä pankin maineeseen ja asiakaspalvelun tasoon lukemalla arvosteluja ja käyttäjäkokemuksia. Lisäksi kysy suosituksia perheeltä, ystäviltä tai muilta luotettavilta lähteiltä, jotka saattavat tuntea hyviä vaihtoehtoja.
Ajan myötä markkinoiden korkotasot liikkuvat yleisen taloustilanteen mukaan. Tämän ohella talletuksia keräävät pankit voivat tehdä liiketaloudellisia päätöksiä ja nostaa tai laskea omia talletuskorkojaan. Muista tarkistaa säännöllisesti eri pankkien korkotarjoukset, jotta varmistat, että sinulla on aina paras talletuskorko säästöillesi. Huomaathan myös, että vain talletukset suomalaisiin talletuspankkeihin kuuluvat Suomen talletussuojajärjestelmän piiriin. Mikäli suomalainen talletuspankki asetetaan konkurssiin tai sillä on pysyviä maksuvaikeuksia, Rahoitusvakausvirasto maksaa pankkiin tehneelle tallettajalle rahansa takaisin 100 000 euroon asti talletussuojarahaston varoista.
Suomalaisesta talletuspankistamme paras talletuskorko määräaikaistalletukselle on tällä hetkellä 2,95 %, riippuen talletuksesi pituudesta. Lähtökohtaisesti mitä pidemmän talletuksen teet, sitä paremman talletuskoron saat omille rahoillesi. Säästötilille maksamme talletuskorkoa 2,80 %. Talletustilit eroavat siinä, että määräaikaistalletuksessa rahat ovat periaatteessa sidottu tietylle ajalle, kun taas säästötililtä voit nostaa rahaa maksutta kuusi kertaa vuodessa. Kummassakaan talletustilissä ei ole juoksevia palvelumaksuja. Voit tehdä talletuksen tileille avaamalla asiakkuuden pankkiimme.
Tutustu myös pankkitiliin, jolla hoidat näppärästi arjen raha-asiat.
Pankkien talletuskorot
Pankit voivat maksaa asiakkaidensa pankkiin tallettamille rahoille korkoa. Yleinen korkotaso, johon eniten vaikuttaa keskuspankkien korkopäätökset, ohjaa pankkien asiakkailleen maksamia talletuskorkoja. Tämän lisäksi pankkien korkotarjouksiin vaikuttaa se, kuinka paljon pankit tarvitsevat talletuksia ydinliiketoimintaansa, eli lainanantoon ja maksuvalmiuden ylläpitoon. Talletuskorot voivat vaihdella huomattavasti pankkien välillä.
Pankkien liiketoiminta perustuu talletuskorkoina ja muina rahoituskustannuksina maksaman ottolainauksen ja pankin laina-asiakkaiden antolainauksen väliseen erotukseen. Tätä kutsutaan pankin korkomarginaaliksi. Tästä korkomarginaalista pankki kattaa pankkitoiminnan kustannukset kuten luottotappiot, palkat ja asiakashankinnan kulut sekä muut liiketoiminnan kulut.
Yksinkertaistaen, pankki lainaa tallettajiltaan rahaa ja maksaa heille talletuskorkoa korvaukseksi. Tämän jälkeen pankki lainaa tallettajien varat eteenpäin omille asiakkaillensa, jotka tarvitsevat lainaa ja maksavat lainoistansa korkoa pankille. Samanaikaisesti pankin pitää huolehtia siitä, että pankilla on riittävästi varoja maksaa tallettajiensa mahdolliset nostot, joihin lukeutuvat tileiltä suoritettavat maksut.
Ne varat, joita pankki ei ole lainannut lainanottajille, pankki voi joko tallettaa keskuspankkiin tai sijoittaa sijoituspolitiikkansa mukaisesti eri sijoitusinstrumentteihin. Keskuspankin liikepankille maksaman talletuskoron ja liikepankin tallettajan maksaman koron erotuksen pankki saa korkotulona itselleen. Tätä erotusta kutsutaan talletusmarginaaliksi.
Me pidämme likvidejä varoja Suomen Pankissa, joka maksaa meille talletuskorkoa. Talletukset pankkiimme ovat Suomen talletussuojajärjestelmän piirissä 100 000 euroon asti.
Talletuskorkojen vertailu
Talletuskorkojen vertailussa kannattaa tutustua pankkien verkkosivustoihin sekä kysyä rohkeasti korkotarjouksia suoraan pankeilta. Ei ole itsestään selvä asia, mutta voit hyvin saada kysymällä suuremman talletuskoron verrattuna mitä pankin verkkosivulla mainostetaan. Peukalosääntönä voidaan pitää sitä, että mitä isomman talletuksen olet tekemässä, sitä paremman ja yksilöidymmän tarjouksen saat. Tämä sen takia, koska pankki laskee sinut hyväksi asiakkaaksi, josta kannattaa pitää kiinni. Enemmistölle tallettajista pankit tarjoavat kuitenkin hinnaston mukaista talletuskorkoa.
Talletuskorkojen vertailuun on pankkien omien kanavien ohella myös netissä siihen erikoistuneita kolmannen osapuolen vertailusivustoja. Suomessa nämä verkkosivustot ovat vielä pienimuotoisia. Kauppalehden ylläpitämä verkkosivusto talletuskoroista on yksi tunnetuin. Tältä verkkosivulla löytyy talletuskorkojen vertailua määräaikaistalletuksille sekä säästö- että käyttötileille. Vastaavasti ulkomailla esimerkiksi Saksassa suositut weltsparen.de ja Check24 ylläpitävät sivustoja, jotka kokoavat ja vertailevat pankkien talletuskorkotarjouksia kautta Euroopan. Nämä verkkopalvelut helpottavat talletuskorkojen vertailua, jotta löydät sopivan talletuksen mieluisalla talletuskorolla.
Muista ennen talletuksen tekoa verrata talletuskorkoja myös meidän verkkosivuillamme sekä tarpeen vaatiessa kysyä korkotarjousta isommalle talletukselle. Hinnaston mukaisen talletuskoron määräaikaistalletukselle ja säästötilille löydät tuotteiden omilta verkkosivuilta. Voit ottaa myös suoraan yhteyttä talletukseen liittyvissä kysymyksissä, autamme mielellämme.
Mitä talletussuoja tarkoittaa
Talletussuoja tarkoittaa sitä, että saat tallettamasi varat takaisin talletussuojarahastosta, jos pankki ajautuisi pysyvästi maksukyvyttömäksi ja ei täten pystyisi itse maksamaan talletustasi takaisin. Suomen talletussuojajärjestelmässä yksittäisen tallettajan talletukset on suojattu 100 000 euroon asti. Jos sinulla on tilejä useissa pankeissa, jokaisessa pankissa olevilla talletuksilla on oma 100 000 euron maksimikorvausrajansa. Lisäksi talletussuoja on henkilökohtainen, eli yhteisen talletustilin kohdalla kaikille tallettajille korvataan talletukset 100 000 euroon saakka. Talletussuojan piiriin kuuluvat kaikki yksityishenkilöiden talletukset sekä useimmat yritysten, yhdistysten ja säätiöiden talletukset.
Suomessa talletussuojajärjestelmästä vastaa Rahoitusvakausvirasto. Virasto hallinnoi talletussuojarahastoa, josta korvaukset maksetaan. Rahaston pääoma kerätään talletuspankeilta. Talletussuojakorvaukset maksetaan viikon kuluessa siitä, kun viranomaiset ovat todenneet pankin maksukyvyttömäksi. EU:ssa talletussuojajärjestelmät ovat yhtenäistetty ja lähtökohtaisesti talletussuojan järjestämisestä vastaa kunkin pankin kotivaltio.
Suomalaisena pankkina Alisa Pankkiin tehdyt talletukset kuuluvat Suomen talletussuojajärjestelmän piiriin. Talletussuojan ansiosta talletus suomalaiseen pankkiin on yksi matalariskisimmistä sijoituskohteista markkinoilla, koska sijoitettujen varojen menettämisen riski on olematon korvausrajaan asti.
Talletuskoron laskeminen
Talletuksen koron laskemiseen on muutamia laskentatapoja. Pankissamme talletuksen korko lasketaan kertomalla tilillä (arvo)päivän päättyessä oleva rahamäärä talletuksen korkoprosentilla ja jakamalla se luvulla 365. Toisin sanoen korkoa lasketaan päiväsaldolle eli päivittäin.
Talletuskoron laskemisen kuvaus löytyy myös tilisopimuksesta kohdasta Talletuskoron laskentatapa. Esimerkin tilisopimuksesta löydät verkkosivuilta hinnastosta sekä tilituotteiden omilta sivuilta. Jos olet jo avannut asiakkuuden ja tilin, löydät henkilökohtaisen tilisopimuksen verkko- ja mobiilipankista.
Kuinka teen talletuksen
Pääset tekemään talletuksen avaamalla ensin asiakkuuden pankkiimme. Avaa asiakkuus verkkosivujen kautta tai Alisa Pankki -mobiilisovelluksessa, jonka löydät puhelimesi sovelluskaupasta. Tavallisessa tapauksessa saat henkilöasiakkuuden auki saman tien. Yritysasiakkuuden avaamisessa kestää yleensä pari päivää. Asiakkuuden avaus onnistuu kokonaan digitaalisesti omalta kotisohvalta.
Kun asiakkuutesi on valmis, valitse sinulle sopiva talletustilituote, eli haluatko tehdä määräaikaisen talletuksen tietylle ajalle tietyllä korolla vai haluatko tehdä talletuksen joustavammalle säästötilille. Säästötilillä talletuskorko voi vaihdella, mutta voit nostaa rahaa kuusi kertaa maksutta vuodessa. Talletuksen jälkeen voit hallinnoida varojasi kätevästi verkko- tai mobiilipankissa. Kirjautuneena näet aina muun muassa paljonko olet tienannut talletuskorkoa tähän asti.
Talletuskoron verotus
Talletuskoroista maksetaan veroja Suomen lähdeverotuksen mukaisesti. Korkotulon lähdevero on 30 prosenttia koron määrästä. Teemme tuotoista ennakkopidätykset ja tilitämme ne suoraan Suomen verottajalle niiden asiakkaiden kohdalla, kenellä on verotusmaana Suomi. Sinun ei siis tarvitse huolehtia veron maksamisesta itse, talletusta ja korkoa ei tarvitse ilmoittaa verotuksessa. Verotus kuitenkin vaihtelee maasta toiseen. Jos verotusmaasi on joku muu kuin Suomi, tarkista verotusmaasi ajantasainen veromääräys ja huolehdi talletuskoroista maksettavista veroista itse.
Talletuskoron laskuri
Talletuskoron laskuri auttaa sinua arvioimaan, kuinka paljon rahaa talletuksesi kasvaa tietyn ajanjakson aikana tietyllä talletuskorolla. Laskuri toimii yksinkertaisesti. Syötä haluamasi talletuksen summa ja aika laskimeen. Laskuri laskee sitten arvioidun talletuksen tuoton syöttämilläsi tiedoilla. Talletusaikaa vaihtamalla saat vaihdettua talletuskoron suuruutta. Tavallisesti mitä pidempi aika, sitä suurempi korko. Taas talletussummaa muuttamalla huomaat, kuinka tuotto vaihtelee. Mitä isompi talletus, sitä isompi on arvioitu tuotto talletusajan pysyessä muuttumattomana.
Käytä talletuskoron laskuria.
Tarjous talletuskorosta
Lähtökohtaisesti maksamme asiakkaidemme talletuksille hinnaston mukaista talletuskorkoa. Voit kuitenkin halutessasi pyytää talletuskorosta tarjouksen ottamalla yhteyttä meihin. Juttelemme mielellämme asiasta ja pohditaan yhdessä sopiva ratkaisu talletusvaroillesi. Pyrimme vastaamaan kaikkiin yhteydenottoihin viimeistään seuraavana arkipäivänä.
Euriborin vaikutus
Euribor on euroalueen rahamarkkinoiden viitekorko, jonka tarkoituksena on tarjota luotettava ja läpinäkyvä viitekorko euroalueen rahoituslaitoksille ja auttaa sääntelemään rahoitusmarkkinoiden toimintaa sekä tukemaan taloudellista vakautta ja luottamusta euroalueella. Euribor kuvastaa keskimääräistä korkoa, jolla euroalueen suurimmat pankit ovat valmiita lainaamaan toisilleen rahaa lyhyellä aikavälillä. Euriborin arvo siis määräytyy pankkien tekemien tarjousten perusteella. Euroalueen noin 20 suurinta pankkia osallistuu päivittäin tarjousprosessiin, jossa niiden tarjoukset keskitetään ja lasketaan keskimääräiseksi euriboriksi.
Euriborilla on vaikutusta pankkien talletuskorkoihin. Vaikutus voi olla suora, jos pankki käyttää euriboria suoraan viitekorkona talletuskorolle. Esimerkiksi, jos pankki tarjoaa säästötiliä, jonka korko on "euribor + x prosenttiyksikköä", talletuskoron taso riippuu suoraan euriborin tasosta. Kun euribor nousee, myös talletuskorko nousee, ja päinvastoin. Vaikka pankki ei määritä talletuskorkoaan suoraan euriborin perusteella, euriborilla voi silti olla epäsuora vaikutus pankin talletuskorkoon. Esimerkiksi, kun pankkien väliset lainaamiskorot nousevat tai laskevat euriborin myötä, pankit voivat reagoida mukauttamalla talletuskorkojensa tasoja vastaamaan muuttuvia markkinaolosuhteita. Tämä voi johtaa talletuskorkojen muutoksiin, vaikka niitä ei nimenomaisesti ole sidottu euriboriin.
Lopulta pankit määrittelevät itse talletuskorkonsa ja millaista politiikkaa ne noudattavat. On tärkeää ymmärtää, että pankkien talletuskorkojen tasoja määrittävät monet tekijät euriborin ollessa yksi niistä. Talletuskorkojen muutokset voivat perustua paikallisiin taloudellisiin olosuhteisiin, pankin politiikkaan ja kilpailuun markkinoilla. Esimerkiksi pankit kilpailevat asiakkaista, joka voi johtaa talletuskorkotarjouksiin, jotka eivät välttämättä vastaa täysin euriborin tasoa. Euribor toimii silti hyödyllisenä viitekohtana ja antaa tallettajille yleisen käsityksen siitä, miten markkinoiden korkotasot kehittyvät, mikä voi auttaa heitä tekemään parempia päätöksiä talletustensa suhteen. Euriborin arvot julkaistaan päivittäin ja ovat julkisesti saatavilla Suomen Pankin sivuilla.